Postnatale depressie – homeopathie
Heb je een postnatale depressie? Is deze depressie te verhelpen met homeopathie?
Heb je het gevoel dat je een grijze, zware deken over je heen hangt? Je uitgeput bent na een zware bevalling en helemaal niet blij kunt zijn met jouw baby. De behoefte om te huilen is continu aanwezig of je stopt juist je gevoelens ver weg. Je voelt je schuldig en bent verward. Je vraagt je af waarom je niet blij bent met de geboorte van jouw baby? Waarom voel ik me zo naar?
Postnatale depressie en homeopathie
Bovenstaande gevoelens kunnen passen bij ‘kraamtranen’ of een postnatale depressie. Bij een postnatale depressie of andere gevoelens die lang aanhouden kan homeopathie heel goed helpen. Jouw dat steuntje in de rug geven die je nodig hebt om weer te kunnen genieten van je kind en van jezelf als moeder en vrouw.
Hoe doen we dat? Door homeopatische middelen in te zetten die specifiek afgestemd zijn op jouw persoonskenmerken kunnen we de oorzaak van jouw postnatale depressie aanpakken. We zetten middelen in die ervoor zorgen dat jouw zware grijze deken verdwijnt en je je weer kunt verbinden met jouw pasgeboren baby. Jouw klachten worden niet onderdrukt, maar zullen opgelost worden.
Wat is een postnatale depressie?
Een postnatale depressie is een depressie die ontstaat rondom de bevalling. Je ervaart hierbij maandenlang een somber, prikkelbaar, angstig en verdrietig gevoel. Het kan je zomaar overkomen. Ook als je je op de komst van je baby had verheugd.
Een postnatale depressie wordt niet altijd tijdig opgemerkt, omdat de klachten niet eerder worden herkend. Vermoeidheid, weinig slapen en stemmingswisselingen komen bij veel jonge moeders voor, zonder dat er sprake is van een depressie. Bovendien houden veel vrouwen hun depressieve klachten verborgen.
Je moet blij zijn, maar bent het niet!
Wat het extra moeilijk maakt is dat iedereen ervan uitgaat dat de moeder dolgelukkig is met haar kind. Daardoor krijgt ze het gevoel dat ze blij móet zijn, maar dat gevoel is er niet. De ‘roze wolk’ en het ‘moedergevoel’ ontbreken. Soms is er zelfs sprake van een afkeer of agressieve gevoelens tegenover de baby. De moeder voelt zich vaak schuldig, ook tegenover haar partner. Omdat ze er met niemand over durft te praten, kan zij zich heel eenzaam voelen. Daardoor krijgt ze ook niet de steun die ze nodig heeft.
De komst van een kindje zet je leven behoorlijk op zijn kop. Als je merkt dat je daarin vastloopt en je zoekt hulp, dan kan homeopathie een heel gezin weer op de rit te zetten. En dan kun je genieten van je moederschap en je baby.
Het homeopatische middel Pulsatilla (als het passend is) kan bij postpartum depressie ingezet worden.
Wat typisch is voor veel Pulsatilla– vrouwen is dat ideale plaatje dat ze in hun hoofd hebben. Moederschap, zorgen, partner en dat in harmonie met elkaar doen. Het koesteren, niet kunnen loslaten van hun kindje. Ook het verleden van klachten rond de menstruatie, PMS, en de pijnlijke bevalling passen bij dit homeopathische geneesmiddel.
Verschil ‘kraamtranen’ en postpartum depressie
Een kindje krijgen is een heftige gebeurtenis. Dat je na je bevalling stemmingswisselingen hebt, die zich uiten in huilbuien en sombere of gespannen gevoelens, is dus niet zo gek. Door de hormoonschommelingen tijdens en na je zwangerschap raken je emoties uit evenwicht. Deze ‘kraamtranen’ zijn normaal en verdwijnen vanzelf. Maar soms is er meer aan de hand.
Een postnatale depressie is iets anders dan last hebben van ‘kraamtranen’. Zo’n 50 tot 80 procent van de moeders heeft na de bevalling last hiervan. Bij een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd, blijft het sombere gevoel, wordt het erger of komt het later heftiger terug.
Wat is dit precies en hoe herken je een postnatale depressie?
Klachten postnatale depressie
De belangrijkste symptomen van een postnatale depressie zijn een sombere stemming en niet van je baby kunnen genieten. De klachten drukken een stempel op je dagelijkse leven. Daarnaast komen vaak de volgende klachten voor:
- Een somber en verdrietig gevoel hebben, niet op die roze wolk zitten
- Je niet vrolijk kunnen voelen
- Een leeg gevoel ervaren
- Je angstig voelen en je zorgen maken
- Huilbuien
- Paniekaanvallen
- Veel piekeren
- Rusteloos, prikkelbaar of geremd
- Nergens zin in hebben, niets willen doen/ondernemen
- Geen zin in eten hebben of juist veel willen eten
- Slapeloosheid of juist veel slapen
- Concentratieproblemen of besluiteloosheid
- Sterke prikkelbaarheid en woede
- Extreem moe en lusteloos zijn
- Hechtingsproblemen met je baby
- Het gevoel hebben dat je een slechte moeder bent
- Negatieve gevoelens naar je baby
- Je ervaart schuldgevoelens
- Angst om jezelf of de baby iets aan te doen
- Psychotische kenmerken
De symptomen van een postnatale depressie kunnen erg heftig worden. Het kan er daardoor toe leiden dat je niet meer goed kan zorgen voor je baby.
Herken je de genoemde symptomen? Dan kun je een postnatale depressie hebben. Neem verblijvend contact met me op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken en raadpleeg ook je eigen huisarts.
Schuldgevoelens
Je schaamt je misschien erg voor je klachten, omdat je denkt dat deze negatieve gevoelens niet bij het moederschap horen. Of je voelt je schuldig omdat je niet blij kan zijn met je baby. Dit is begrijpelijk, maar niet nodig.
Je depressie betekent namelijk niet dat je niet van je kindje houdt. Er is een lichamelijk probleem, waarbij een verstoord evenwicht in je hersenen ontstaat. Sommige stofjes, neurotransmitters, kunnen hun werk niet goed meer doen. Dit zorgt voor de vervelende symptomen, zoals somberheid en prikkelbaarheid.
Je kan hier zelf dus niets aan doen, het overkomt je. Probeer daarom lief voor jezelf te zijn en geef jezelf niet de schuld van wat er gebeurt. Ook in deze situatie kan homeopathie uitkomst bieden. Neem verblijvend contact met me op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken en raadpleeg ook je eigen huisarts.
Oorzaken postnatale depressie
Bij een depressie na de bevalling is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Vaak ontstaat het door een combinatie van verschillende factoren. Deze kunnen lichamelijk, sociaal en psychisch zijn. Ook een stressvolle gebeurtenis kan een postnatale depressie veroorzaken. Denk hierbij aan medische problemen tijdens de zwangerschap, een ziekte, nare gebeurtenissen uit het verleden die naar boven komen, het overlijden van een familielid of het verlies van een baan.
De volgende situaties kunnen een rol spelen bij het krijgen van een postnatale depressie:
Lichamelijke factoren
Je kan een erfelijke aanleg hebben voor een postnatale depressie. Komt depressie vaker voor in je familie? Dan is het risico op een depressie na je zwangerschap groter. Ook is de kans groter dat de depressie bij een volgende bevalling terugkomt.
Andere lichamelijke factoren
- Veranderingen in je hormoonhuishouding (sterke daling van de hormonen oestrogeen en progesteron)
- Toediening van oxytocine tijdens de bevalling of na de bevalling
- Te laag serotonine gehalte
- Een niet goed werkende schildklier
- Een verkeerd evenwicht in vitamines en mineralen in je lichaam (vooral een tekort aan vitamine B6, B12, zink en ijzer)
- Ernstige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid
Psychische factoren
Psychische factoren horen een beetje bij lichamelijke factoren. Ook hier kan je een aanleg voor hebben. Sommige kenmerken van je persoonlijkheid kunnen ervoor zorgen dat een postnatale depressie makkelijker ontstaat.
- Veel verwachten van het moederschap
- Te hoge eisen stellen aan jezelf
- Weinig vertrouwen hebben in jezelf
- Een problematische start van de baby/ huilbaby
- Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen
- Moeite hebben met het laten zien van emoties
- Een traumatische bevalling hebben gehad
- Negatieve ervaringen uit het verleden, die verdrongen zijn, komen naar boven
Sociale factoren
Bij sociale factoren kan je denken aan relaties, cultuur en je omgeving. Deze staan los van een lichamelijke aanleg.
- Relatieproblemen
- Weinig steun van mensen uit je omgeving
- Een slechte relatie met je ouders
- Ouders, broers of zussen die veel van je eisen
- Geldproblemen
- Culturele factoren
- ‘De perfecte moeder’ willen zijn
- Het combineren van het moederschap met een baan en het huishouden
Omdat een postnatale depressie een combinatie is van verschillende oorzaken en niet één oorzaak heeft, kan een klassieke homeopatische behandeling heel goed helpen. Niet alleen bij een postnatale depressie maar in alle gevallen wordt gekeken naar de biografie en de familiegeschiedenis van een persoon.
Wanneer naar de dokter?
‘Kraamtranen’ komen bij veel vrouwen voor. Daardoor is de kans groot dat jouw sombere gevoel past bij ‘kraamtranen’. Je hoeft niet meteen je huisarts te bellen als je je verdrietig voelt na de komst van je baby. Neem wel contact op in de volgende situaties:
- Sombere gevoelens blijven langer dan twee weken
- Klachten worden steeds erger
- Jouw klachten maken het moeilijk om voor je baby te zorgen
- Gevoelens maken het moeilijk om dagelijkse taken uit te voeren
- Het krijgen van gedachten over jezelf of je baby wat aandoen
Bij vragen of twijfels kan je ook altijd je dokter of verloskundige bellen.
Wat kun je zelf doen?
Naast de behandeling kan je zelf ook wat doen om je depressie sneller de baas te zijn. Deze adviezen kunnen helpen bij een depressie na een bevalling:
- Accepteer je probleem. De eerste stap is accepteren dat er iets met je aan de hand is. Neem je gevoelens en klachten serieus.
- Voel je niet schuldig over wat je voelt en denkt. Het komt door de depressie. Het gaat over na behandeling van de depressie.
- Sta jezelf fouten toe. Het is oké om fouten te maken als moeder. Het moederschap is nieuw voor je. Wees dus niet te streng voor jezelf.
- Verdeel de taken. Laat je partner ook voor je baby zorgen. Dan kan jij wat tijd en rust voor jezelf nemen. Goede kraamzorg en gezinshulp kunnen jullie hierbij helpen. Heb je geen partner? Vraag dan iemand anders om hulp.
- Neem genoeg rustmomenten. Plan bijvoorbeeld niet te veel kraambezoek op een dag. Zoek activiteiten waarbij je kunt ontspannen, zoals een wandeling in de frisse lucht, yoga/ meditatie, een saunabezoek of een lichaamsmassage. Ook een dagelijks warm bad werkt heel ontspannend.
- Vraag hulp als het je te veel wordt.Merk je dat het je echt te veel wordt? Vraag dan iemand om even voor je kind te zorgen, zodat je afstand kan nemen en even tijd voor jezelf hebt.
- Praat met mensen in je omgeving over je gevoel en zorgen. Het kan heel fijn zijn om te praten over wat je voelt en denkt. Dit kan met je partner of iemand anders uit je omgeving.
- Gezonde voeding Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vooral mineralen zijn onmisbaar voor het zenuwstelsel.
- Een huisarts inschakelen. Maak een afspraak. Wacht daar niet mee tot de klachten erger worden.
- Klachten gerelateerd aan werk. Hebben de klachten invloed op je werk? Bespreek dit dan met je werkgever/ bedrijfsarts. Die bespreekt met je of je kunt blijven werken. Soms zijn er aanpassingen in je werk nodig.
- Documentaire bekijken Roze wolk. De VPRO heeft er een mooie, indringende documentaire over gemaakt. Roze wolk is het verhaal vanuit het perspectief van vier jonge gezinnen over een postnatale depressie.
Homeopathie werkt goed bij postnatale depressie
Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van een postnatale depressie. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van de persoon. Tijdens het consult worden de aard en omstandigheden van de depressie goed doorgenomen. Er wordt ook naar de zwangerschap, bevalling en familiaire erfelijke belasting gevraagd.
De aanleidingen van een depressie hebben vaak een combinatie van factoren. Oorzaken van depressies die we in de praktijk tegenkomen zijn verdriet, boosheid, schuldgevoelens, onzekerheid, geen verbinding voelen met je baby, hormonale problemen, nieuw gezin /conflict werk. Eigenlijk alle lichamelijke, emotionele en mentale problemen die een postnatale depressie kunnen veroorzaken kunnen we op een natuurlijke manier met homeopatische middelen behandelen. Je kunt dan weer genieten van je kind en van jezelf als moeder en vrouw.
Het vinden van een passend homeopathisch middel bij iemand met een depressie is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar.
Voor wie werkt homeopathie?
Homeopathie kan bij elke klacht of ziekte doeltreffend worden ingezet. Voor elk mens in al zijn levensfasen, van ongeboren kind tot hoogbejaard. Voor acute en voor chronische ziekten. Omdat homeopathie geen bijwerkingen kent en niet schadelijk is, kan het goed worden ingezet bij zwangerschapsklachten, maar ook bij baby’s en kinderen.
Voordelen van homeopathie bij postnatale depressie
De homeopatische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doen vaak al heel veel. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt.
Homeopatische middelen
- Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
- Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
- Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
- Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
- De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).
Mijn homeopatische aanpak bij postnatale depressie
Als homeopaat heb ik al vele mensen mogen helpen met depressieve klachten. Meestal tot grote tevredenheid.
Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en nemen we samen de depressieve klachten goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.
Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik de reacties op het middel met je en de veranderingen met betrekking tot de depressieve klachten en eventueel andere klachten die we samen hebben besproken.
Lees ook de referenties van mijn klanten.
Praktijk informatie
Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.
Verwijzing huisarts niet nodig
Is de depressie ernstig dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts is je eerste aanspreekpunt voor de medische begeleiding.
Voor een afspraak bij mij in de praktijk is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt, is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen je gebruikt.
Tarieven
Hieronder zijn de tarieven vermeld die gelden per 01-01-2024:
Vervolgconsulten (45 min- 1 uur) | € 88,- |
Uitgebreide intake nieuwe patiënt (van 1,5 – 2 uur) * | €120,- |
Telefonisch/ acuut consult | € 45,- |
Verstrekking middel zonder consult | € 23,- |
*Een eerste consult kan ook over 2 dagen verdeeld worden. Je komt dan 2 maal naar de praktijk binnen 10 dagen. Kosten zijn dan € 60,- per consult.
Deze bedragen zijn inclusief analyse, de homeopatische middelen en tussentijdse ondersteuning. De tarieven kunnen jaarlijks per 1 januari aangepast worden.
Vergoeding van zorgverzekeraar
Het overgrote deel van de zorgverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk de kosten van de homeopatische behandeling. Deze vergoeding is meestal inbegrepen in de aanvullende verzekering en kan van maatschappij tot maatschappij verschillen. Jouw eigen risico wordt niet beïnvloed door een homeopatische behandeling. Daarbij is het van belang dat de homeopaat aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, zoals de NVKH. Ik ben aangesloten bij de NVKH.
De hoogte van de vergoeding hangt af van jouw zorgpolis.