Hyperventilatie wat is het en hoe kom je er vanaf?
Bekijk ook
Door verkeerd of sneller te ademen dan het lichaam op dat moment nodig heeft wordt hyperventilatie veroorzaakt. Hyperventileren kan verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld door inspanning, emoties (bijv.: niet verwerkt trauma), stress, angsten/ paniekaanvallen en vermoeidheid. Hyperventilatie is geen ernstige ziekte, maar kan je dagelijks leven behoorlijk lastig maken.
Wat doet hyperventilatie met je lichaam
Door een verkeerde ademhaling komt er teveel ongebruikt zuurstof in het lichaam en wordt daardoor te weinig koolzuur uitgeademd. Ondanks dat de samenstelling en de zuurgraad van het bloed veranderen is het volkomen onschuldig. Wel kan het zorgen voor allerlei vervelende klachten, zoals duizeligheid, benauwdheid en een drukkend, pijnlijk gevoel op de borst. Deze klachten kunnen op hun beurt weer onrust, angstgevoelens en paniek oproepen.
Waarom gebeurt dit?
Je lichaam maakt op zulke momenten extra adrenaline aan ter voorbereiding op een zware inspanning. Daardoor ga je sneller ademen, stijgt je bloeddruk, neemt je hartslag toe, je kan het gevoel hebben dat je flauwvalt en transpireert overmatig. Schrik je dusdanig van deze, vaak heftige lichamelijke reactie? Dan loop je de kans een aanval van hyperventilatie te krijgen.
Tip
Om een aanval te voorkomen is het goed om rustig te ademen. Neem bijvoorbeeld 3 seconden om in te ademen en 6 seconden om uit te ademen.
Wat kunnen oorzaken van hyperventilatie zijn
De oorzaken kunnen zeer divers zijn. Zo kunnen o.a. stress, angst, inspanning, emoties (bijv.: erge woede of extreem verdriet) en oververmoeidheid een hyperventilatie aanval uitlokken. Eigenlijk elke situatie waarbij je verkeerd of teveel kunt gaan ademen.
Over welke angsten hebben we het dan?
- Angst voor de angstsymptomen (repeterende angst / situatie die angst heeft gegeven en die regelmatig terugkomt)
- Paniek aanvallen
- Faalangst
- Sociale angst
- Rij- of vliegangst
- Hypochondrie (ziektevrees)
- Agorafobie (= pleinvrees) je durft niet overal meer naar toe en thuis voelt veilig)
Soorten klachten bij hyperventilatie?
Bij hyperventilatie ga je sneller en dieper adem halen waardoor er te veel zuurstof in het bloed wordt opgenomen en te weinig koolzuur wordt afgevoerd. Door deze verstoring in het lichaam gaan er symptomen optreden.
De volgende symptomen zijn bij hyperventilatie bekend:
- Angstgevoelens
- Te snel of te hoog ademen
- Benauwdheid
- Druk op de borst
- Gevoel van een hartinfarct
- Gevoel flauw te vallen
- Hartkloppingen
- Duizeligheid
- Wazig zien
- Misselijkheid
- Transpireren (klamme handen/ koude handen en voeten)
- Tintelingen in het lichaam
- Stijfheid en krampen in spieren
- Hoofdpijn/ licht gevoel in het hoofd
- Droge mond
- Diarree
- Buikpijn
- Grieperig voelen
Vaak beschouwen mensen hyperventilatie als beangstigend waardoor de aanval langer duurt. Het gevoeld dat ontstaat valt te omschrijven als stikken, extreme duizeligheid, gevoel flauw te vallen of een hartaanval te hebben of diverse krampen in het lichaam.
Het is verstandig om bij klachten zoals bovengenoemd regulier te laten controleren of er geen sprake is van organische klachten. Soms wordt hyperventilatie veroorzaakt door een lichamelijke oorzaak, maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak op emotioneel gebied.
Het gevoel flauw te vallen bij een hyperventilatie
Veel mensen zijn daarnaast bang om flauw te vallen tijdens een aanval van hyperventilatie. Eigenlijk komt dit zeer zelden voor. Dit komt doordat hyperventilatie een angstreactie is. Het lichaam zal als gevolg van een angstreactie veel adrenaline gaan aanmaken. En adrenaline is een activator die ervoor zorgt dat je wakker en alert blijft.
Ondanks dat je in de meeste gevallen niet flauwvalt kun je wel het gevoel geven dat je gaat flauwvallen. Het is dus wel degelijk van belang dat je probeert om de hyperventilatie zo snel mogelijk weg te krijgen, omdat je het gevoel van flauwvallen tijdens hyperventilatie uiteraard niet meer wilt voelen. Om te stoppen met hyperventileren is het van belang dat je het ontstane tekort aan koolzuur weer aanvult. Om dit te kunnen doen, dient je langzaam en oppervlakkig adem te halen. Zie de mogelijkheden hieronder die je zelf kunt toepassen en wat homeopathie eventueel voor je kan betekenen zodat de oorzaak weg wordt genomen.
Wat kun je zelf doen bij hyperventilatie?
Het zal niet erg makkelijk zijn om rustig te blijven tijdens een hyperventilatie-aanval. Het lichaam geeft namelijk allemaal ernstige signalen af waarbij paniek een logisch gevolg is. Toch kunnen onderstaande hulpmiddelen je tijdens een hyperventilatie helpen.
in een plastic zakje ademen tijdens een hyperventilatie-aanval. Houd het zakje voor de mond en neus. Hierdoor stijgt het koolzuur in het bloed en zullen de symptomen afnemen. Dit kan een benauwd gevoel geven maar besef dat er toch al te veel zuurstof in het bloed zit en dat je niet kunt stikken.
- rustig ademen. Neem bijvoorbeeld 3 seconden om in te ademen en 6 seconden om uit te ademen.
- heel lang de adem inhouden, waardoor er geen extra zuurstof in het lichaam komt, kan ook een goede methode zijn.
lichaamsbeweging, bijvoorbeeld snel de trap op en af rennen, zorgt ervoor dat de overmatige zuurstof wordt verbruikt en leidt vaak ook tot verbetering van de klachten.Ademtherapie volgen bij een therapeut
- ontspanningsoefeningen doen
- een homeopaat bezoeken die de oorzaak (eventuele angstgevoelens) en jouw klachten/ symptomen tegelijkertijd aanpakt.
Wat kan een homeopathische behandeling voor jouw hyperventilatie betekenen?
De homeopathische aanpak bij hyperventilatie
Bij hyperventilatie is angst vaak de diepere oorzaak van de klacht, maar de klachten van hyperventileren zullen op hun beurt weer angst oproepen. Een emotie geeft hyperventilatie, hyperventilatie veroorzaakt angst en de angst versterkt de hyperventilatie. En zo draait men in een vicieuze cirkel rond.
Met een homeopathische behandeling proberen we deze vicieuze cirkel te doorbreken. Tijdens het consult wordt het verloop van de hyperventilatie-aanval goed doorgenomen en gekeken waardoor een aanval wordt uitgelokt. Welke symptomen worden er bij de aanval waargenomen? Dat zal bij iedereen verschillend zijn. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van de persoon. Er bestaan geen standaard homeopathische middelen tegen hyperventilatie. De keuze van een homeopathisch middel moet accuraat gebeuren en wordt op de persoon afgestemd.
Eenmaal als het goedgekozen middel is ingezet zal het homeopathische middel snel en effectief verlichting geven bij een hyperventilatie-aanval. Deze homeopathische middelen moeten dan wel zoveel mogelijk passen bij de individuele hyperventilatie-verschijnselen van de patiënt.
Voordeel van een homeopatische behandeling bij hyperventilatie is dat behalve de aanvallen en bijbehorende symptomen niet meer opkomen ook andere aspecten van de klachten verbeteren. Bijvoorbeeld de oorzaak van de hyperventilatie-aanval wordt weggenomen: stress neemt af, het trauma is geheeld, emoties zijn verwerkt en angsten zijn overwonnen of spelen geen rol meer. De homeopatische behandeling is ook veilig voor zwangere vrouwen.
Homeopatische middelen die ingezet worden bij hyperventilatie
Bij hyperventilatie is een homeopatische behandeling uitermate geschikt. Het is een natuurlijk geneeswijze die op een zachte manier de kern van het probleem oplost.
De homeopatische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doen vaak al heel veel. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt. Je kunt ook de ervaringen van andere klanten uit mijn praktijk lezen.
Voor wie werkt homeopathie?
Homeopathie kan bij elke klacht of ziekte doeltreffend worden ingezet. Voor elk mens in al zijn levensfasen, van ongeboren kind tot hoogbejaard. Voor acute en voor chronische ziekten. Omdat homeopathie geen bijwerkingen kent en niet schadelijk is, kan het goed worden ingezet bij zwangerschapsklachten, maar ook bij baby’s en kinderen.
Het vinden van een passend homeopathisch middel bij iemand met hyperventilatie is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar.
Voordelen van homeopathie bij hyperventilatie
Homeopatische middelen
- Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
- Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
- Verbeteren het zelfgenezend vermogen van het lichaam
- Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
- De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).
Het homeopatisch consult
Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en nemen we samen de hyperventilatie klachten goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.
Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik de reacties op het middel met je en de veranderingen met betrekking tot de klachten van hyperventilatie en eventueel andere klachten die we samen hebben besproken.
Praktijk informatie
Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.
Verwijzing huisarts niet nodig
Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt, is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen je gebruikt.
Tarieven
Vervolgconsulten (45 min- 1 uur) | € 88,- |
Uitgebreide intake nieuwe patiënt (van 1,5 – 2 uur) * | €120,- |
Telefonisch/ acuut consult | € 45,- |
Verstrekking middel zonder consult | € 23,- |
*Een eerste consult kan ook over 2 dagen verdeeld worden. Je komt dan 2 maal naar de praktijk binnen 10 dagen. Kosten zijn dan € 60,- per consult.
Deze bedragen zijn inclusief analyse, de homeopatische middelen en tussentijdse ondersteuning. De tarieven kunnen jaarlijks per 1 januari aangepast worden.
Vergoeding van zorgverzekeraar
Het overgrote deel van de zorgverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk de kosten van de homeopatische behandeling. Deze vergoeding is meestal inbegrepen in de aanvullende verzekering en kan van maatschappij tot maatschappij verschillen. Jouw eigen risico wordt niet beïnvloed door een homeopatische behandeling. Daarbij is het van belang dat de homeopaat aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, zoals de NVKH. Ik ben aangesloten bij de NVKH.
De hoogte van de vergoeding hangt af van jouw zorgpolis.