Blaasontsteking (cystitis) verhelpen met homeopathie

Blaasontsteking (cystitis) verhelpen met homeopathie. Wil je jouw (terugkerende) blaasontstekingen anders aanpakken. Wil je er volledig van af? Dan is homeopathie iets voor jou. Homeopathie kan je op een natuurlijke en blijvende manier van jouw terugkerende blaasontstekingen afhelpen.

Hoe doen we dat? Door homeopatische middelen in te zetten die specifiek afgestemd zijn op symptomen die je voor en tijdens een blaasontsteking ervaart. Ook proberen we te achterhalen waarom je elke keer een blaasontsteking krijgt?

Individuele, klassieke homeopathie biedt een oplossing om (terugkerende) blaasontstekingen effectief te kunnen behandelen. Zie ook het wetenschappelijk onderzoek hieronder in dit artikel.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking (cystitis) wordt ook wel lage urineweginfectie genoemd. Het wordt veroorzaakt door een infectie die tot een ontsteking van de blaaswand leidt. Via de urinebuis (urethra) kruipen bacteriën omhoog en komen zo in de blaas terecht.

Blaasontsteking is een klacht die vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. De reden hiervoor is dat bij vrouwen de urinebuis (urethra) korter is dan bij mannen. De urinebuis ligt vlakbij de anus en vagina, welke beide vrij bacterierijk zijn. Hierdoor neemt de kans op het oplopen van een blaasontsteking toe.

Zwangerschap en blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde kans op blaasontsteking. Door de groei van de baarmoeder wordt de blaas ‘opzij gedrukt’ waardoor je moet plassen. Er blijven bij zwangere vrouwen gemakkelijker restjes urine in de blaas achter waarin bacteriën groeien. Daarbij bevat de urine van een zwangere vrouw meer voedingsstoffen dan normaal waardoor de omstandigheden voor bacteriën ideaal zijn om te groeien.

Wat zijn de klachten bij een blaasontsteking?

Een van de belangrijkste symptomen bij een blaasontsteking is een regelmatige aandrang tot urineren, waarbij telkens een kleine hoeveelheid urine naar buiten komt. Een branderig of bijtend gevoel tijdens het urineren is een belangrijk kenmerk.

Hierbij alle kenmerken op een rij

  • Een branderig, pijnlijk gevoel vóór, tijdens of na het plassen
  • Veel aandrang om te plassen, vaak kleine beetjes
  • Loze aandrang hebben
  • Druppelsgewijze urinelozing
  • Het kan een pijnlijk, drukkend gevoel in de onderbuik geven, net bij het schaambeen
  • Soms ook pijn in de rug/ zij
  • Onwillekeurig verlies van urine
  • De urine kan stinken, er troebel uit zien, en er kan bloed bij zitten
  • Meestal koorts, in verschillende mate
  • Soms ervaren mensen weinig of geen klachten.

Hoe ontstaat een (terugkerende) blaasontsteking?

Escherichia coli bacterieBij vrouwen is de urinebuis korter en kunnen bacteriën dus eerder de blaas kunnen bereiken. De meest voorkomende bacterie die de ontsteking veroorzaakt is de Escherichia Coli (E-coli bacterie). Deze bacterie komt van nature in de ontlasting voor. Daarnaast kunnen redenen waardoor de blaas niet goed geledigd kan worden bijdragen aan een verhoogde kans op blaasontsteking, zoals een zwangerschap, na geslachtsgemeenschap of obstipatie.

Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen.

Bij mannen is de kans op een blaasontsteking laag. Het begint dan meestal als een infectie van de plasbuis die opstijgt naar de prostaat en vervolgens naar de blaas. De meest voorkomende oorzaak van recidiverende blaasontsteking bij mannen is een bacteriële infectie van de prostaat.

Minder vaak voorkomende oorzaken zijn een blaassteen, een tumor, of een fistel (open verbinding tussen blaas en vagina).

Complicaties bij blaasontsteking

Een blaasontsteking moet men serieus nemen, daar het bij verwaarlozing een nierbekkenontsteking of (bij mannen) een prostatitis tot gevolg kan hebben. Men noemt dit wel een opstijgende infectie. De bacteriën gaan vanuit de blaas verder omhoog via de urineleider naar het nierbekken van de nier. En zorgen hier opnieuw voor een ontsteking. Daarbij wordt pijn onder de in de rug/ nierstreek/ linker of rechter zijde ervaren.

Blaasontsteking voorkomen

Welke mogelijkheden zijn er naast homeopathie:

  • Blaasontsteking Regelmatig urineren en de blaas goed legen
  • Drink 2 liter water of kruidenthee per dag om de bacteriën die de ontsteking veroorzaken als het ware door te spoelen
  • Doe er verdeeld over de dag wat citroensap in
  • Neem extra vitamine C (alleen als je niet zwanger bent). Een inname van ongeveer 1000 milligram verspreid over de dag, zal de urine voldoende verzuren om de groei van de bacteriën te verstoren
  • Neem cranberry capsules met D-mannose
  • Gebruik niet te veel: suikers/ snelle koolhydraten (tarwe/bloem/frisdranken)
  • Zorg voor een goede hygiëne: (vooral voor vrouwen:) reinig de anus na een ontlasting van voren naar achteren.
  • Plassen na geslachtsgemeenschap

Dit is geen zelfzorg indicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Homeopatische behandeling van blaasontsteking

Homeopathie biedt veel mogelijkheden voor het succesvol behandelen van acute blaasontstekingen en recidiverende blaasontstekingen. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering van de persoon. Tijdens het consult worden de aard en omstandigheden van de blaasontstekingen goed doorgenomen. Er wordt ook naar de familiaire erfelijke belasting gevraagd. Aanleidingen van blaasontstekingen die we in de praktijk kunnen tegenkomen zijn: e-coli bacterie, zwangerschap, slechte weerstand, ontstekingen na geslachtsgemeenschap etc.

Voordeel van een homeopatische behandeling bij blaasontstekingen is dat behalve de ontstekingen ook andere aspecten van de klachten verbeteren. Bijvoorbeeld aanwezige emoties nemen af, weerstand en energie nemen toe, geen bijwerkingen van medicijnen (zoals sufheid). De homeopatische behandeling is ook veilig voor zwangere vrouwen.

Het vinden van een passend homeopatisch middel bij iemand met blaasontstekingen is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopatisch behandelaar.

Homeopatische middel voor blaasontsteking

Blaasontsteking Er zijn verschillende homeopatische middelen die zouden kunnen helpen om je blaasontsteking te verminderen, zoals Cantharis, Pulsatilla en Belladonna. Elke remedie is speciaal geschikt voor iemand met specifieke symptomen. Het is dus belangrijk dat je het juiste middel inneemt, anders helpt het niet. 

Als homeopaat mag ik spijtig geen homeopatische middelen met beschrijvingen op mijn site vermelden. Dat is overheidswege geregeld op straffe van boete en valt onder de reclamewet.

 

Mijn homeopatische aanpak bij blaasontstekingen

In mijn praktijk behandel ik niet alleen de (terugkerende) blaasontsteking, maar kijk ik ook waarom het je nu niet lukt om zelf (zonder medicatie) te herstellen van een ontsteking. Dat is een andere benadering van ziekte en tegelijk de meest natuurlijke, doordat het uitgaat van jezelf en je eigen geneeskracht. Als je je eigen geneeskracht weer optimaal kunt krijgen, zul je begrijpen dat dit het meest krachtige en gezonde is wat je voor jezelf kunt doen.

Om tot een passend homeopatisch middel te komen is het noodzakelijk dat ik je in een consult beter leer kennen en nemen we samen de blaasontstekingen goed door. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Een eerste consult duurt daardoor 1 tot 1 ½ uur. Na dit gesprek ga ik de symptomen verzamelen en analyseren en bepaal het meest geschikte homeopatische middel. Meestal geef ik twee of meer korreltjes van het bij jouw passende middel mee, met daarbij een voorschrift hoe deze in te nemen.

Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor 4 tot 6 weken later. In dat consult bespreek ik de reacties op het middel met je en de veranderingen met betrekking tot de blaasontstekingen en eventueel andere klachten die we samen hebben besproken.

Als homeopaat heb ik al vele mensen mogen helpen met klachten t.g.v. blaasontstekingen. Meestal tot grote tevredenheid. Lees ook de referenties van mijn klanten.

Voor wie werkt homeopathie?

Homeopathie kan bij elke klacht of ziekte doeltreffend worden ingezet. Voor elk mens in al zijn levensfasen, van ongeboren kind tot hoogbejaard. Voor acute en voor chronische ziekten. Omdat homeopathie geen bijwerkingen kent en niet schadelijk is, kan het goed worden ingezet bij zwangerschapsklachten, maar ook bij baby’s en kinderen.

Voordelen van homeopathie bij blaasontstekingen

De homeopatische middelen die ik gebruik zijn 100% natuurlijk. Daardoor heb je niet te maken met vervelende bijwerkingen. Het middel werkt heel krachtig en toch heel mild. De ondersteuning van een paar homeopatische korreltjes doen vaak al heel veel. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet de symptomen onderdrukt.

Homeopatische middelen

  • Hebben een natuurlijke werking en werken over het algemeen snel, mild, duurzaam en zonder bijwerkingen
  • Hebben een diepwerkende geneeskracht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar onderdrukken ze niet
  • Verbeteren het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam
  • Worden van natuurlijke stoffen gemaakt en zijn niet op dieren getest
  • De mens staat centraal: jouw klacht wordt niet alleen behandeld, maar jij als mens in zijn geheel (lichaam en geest).

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers in Zwitserland en Duitsland hebben onderzoek gedaan naar de inzet van homeopathie bij vrouwen met terugkerende blaasontstekingen, die geen baat hadden bij eerdere reguliere behandeling met antibiotica. Deze vrouwen werden succesvol klassiek homeopatisch behandeld. Daarna werden zij gedurende minimaal 3 jaar gevolgd. In deze periode werd bijgehouden hoe vaak ze een urineweginfectie hadden en welke antibiotica ze toegediend kregen. Daarnaast vulden zij zelf een vragenlijst in om de resultaten van de verschillende behandelwijzen te beoordelen.

Conclusie

Door de homeopatische behandeling verminderde het aantal urineweginfecties evenals het aantal antibiotica-behandelingen van maandelijks naar minder dan 3 keer per jaar. Drie van de vier vrouwen had geen blaasontsteking meer gedurende meer dan anderhalf jaar en kregen evenmin antibiotica-behandeling. Een terugval in symptomen kon efficiënt behandeld worden door het betreffende homeopatische middel te herhalen. Resultaten uit de vragenlijsten waren allemaal positief.

Conclusie hiervan is dat individuele homeopatische behandeling een uitkomst kan bieden voor vrouwen met terugkerende blaasontsteking. Nader onderzoek met grotere onderzoeksgroepen en een controlegroep is nodig om dit resultaat te bestendigen. Het gehele onderzoek kun je nalezen.

Praktijk informatie

Mijn praktijk aan huis bevindt zich op de Dahliastraat in Huizen en is goed bereikbaar. Ik heb veel klanten die uit vanuit de omgeving komen: Bussum, Naarden, Blaricum, Laren, Eemnes, Soest en Hilversum.

Verwijzing huisarts niet nodig

Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig. Wanneer je medicijnen gebruikt, is dat over het algemeen geen belemmering voor de behandeling. Er wordt gestart met de homeopatische behandeling naast de bestaande medicatie. Na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist). Het is alleen wel van belang om te weten welke medicijnen je gebruikt.

Tarieven

Hieronder zijn de tarieven vermeld die gelden per 01-01-2024:

Vervolgconsulten (45 min- 1 uur) € 88,-
Uitgebreide intake nieuwe patiënt (van 1,5 – 2 uur) * €120,-
Telefonisch/ acuut consult € 45,-
Verstrekking middel zonder consult € 23,-

*Een eerste consult kan ook over 2 dagen verdeeld worden. Je komt dan 2 maal naar de praktijk binnen 10 dagen. Kosten zijn dan € 60,- per consult.

Deze bedragen zijn inclusief analyse, de homeopatische middelen en tussentijdse ondersteuning. De tarieven kunnen jaarlijks per 1 januari aangepast worden.

Vergoeding van zorgverzekeraar

Het overgrote deel van de zorgverzekeraars vergoedt gedeeltelijk de kosten van de homeopatische behandeling. Deze vergoeding is meestal inbegrepen in de aanvullende verzekering en kan van maatschappij tot maatschappij verschillen. Jouw eigen risico wordt niet beïnvloed door een homeopatische behandeling. Daarbij is het van belang dat de homeopaat aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, zoals de NVKH. Ik ben aangesloten bij de NVKH.

De hoogte van de vergoeding hangt af van jouw zorgpolis.

Heb je ondersteuning nodig bij jouw klachten?

Wil je op een natuurlijke manier behandeld worden zonder bijwerkingen?

Bel, of stuur een e-mail