Samenvatting
Psoriasis is een hinderlijke chronische huidaandoening die veel voorkomt. Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 300.000 mensen psoriasis hebben. Ernstige jeuk en op zichtbare plekken huidschilfering maken de last van deze erfelijke huidziekte groot.
Als u psoriasis heeft, wordt deze meestal behandeld met hormoonzalf, lichtbehandeling (UV) of medicijnen. Dit remt voor u de jeuk en pijn, maar maakt de huid dun. De zalf is wat vettig en komt op kleding. Insmeren is voor u een dagelijks terugkerend en tijdrovend ritueel. Uit onderzoek van de Universiteit van Berlijn blijkt dat homeopathie als aanvullende behandeling op de gebruikelijke zorg bij psoriasis voordelen heeft. Mensen met psoriasis voelen zich aanzienlijk beter door de behandeling met homeopathie en hoeven minder vaak gebruik te maken van de gebruikelijke zorg (Witt, Ludtke, & Willich, 2009 [3]).
Inleiding
Voor psoriasis is nu nog geen genezing mogelijk. Wel kan de huidaandoening ‘in toom’ gehouden worden met hormoonzalf, lichtbehandeling of medicijnen (gebruikelijke zorg). Soms lukt het om een periode eczeemvrij te zijn. Om te onderzoeken of homeopathie aanvullende verlichting kon geven bij mensen die gebruikelijke zorg van de huisarts kregen voor psoriasis, werd in meerdere artsenpraktijken onderzoek uitgevoerd. Omdat de gebruikelijke behandeling van psoriasis tijdrovend is, was ook het doel van het onderzoek om te beoordelen of een patiënt die met homeopathie werd behandeld minder zorg nodig had.
Methode
Gedurende twee jaar werden mensen met psoriasis die de huisarts bezochten ook klassiek homeopathisch behandeld (Dit is een behandeling waarbij het homeopathisch middel speciaal voor de persoon wordt gekozen. Deze behandeling is dus geïndividualiseerd; ieder individu kan een ander middel krijgen, afgestemd op zijn of haar unieke persoon). Er werden verschillende metingen verricht over de loop van deze twee jaar. Als eerste werd de ernst van de psoriasis op vaste tijdstippen gemeten. Met behulp van vragenlijsten werd op vaste tijdstippen bovendien de patiënt zijn beleving van kwaliteit van leven gemeten. Hoeveel zorg iemand nodig had en welk type zorg dit was werd ook bijgehouden.
Resultaten
Vijfenveertig artsen behandelden 82 volwassenen, ongeveer even veel mannen als vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 42 jaar en deelnemers hadden gemiddeld al 15 jaar psoriasis. Bijna iedereen was al voor deze psoriasis behandeld voordat zij het onderzoek ingingen (97%). De ernst van de psoriasis verbeterde aanzienlijk met grote effecten (Cohen d = 1.02-2.09) (Cohen’s d effect size is een manier om aan te geven hoe groot het herstel was. Over het algemeen geldt dat effect sizes groter dan 0.8 als grote effecten worden beschouwd). Bovendien voelden mensen zich ook beter na de twee jaar. Kwaliteit van leven verbeterde, maar in mindere mate dan de ernst van de psoriasis (fysieke component score Cohen d = 0.26, geestelijke component score d = 0,49) (Cohen’s d effect size is een manier om aan te geven hoe groot het herstel was. Over het algemeen geldt dat effect sizes tussen 0.2 en 0.4 als kleine effecten worden beschouwd en effect sizes tussen de 0.4 en 0,8 als gemiddeld worden beschouwd). Er werd aanzienlijk minder gebruik gemaakt van gebruikelijke zorg en andere gezondheidstherapieën voor psoriasis. Bij aanvang van het onderzoek bezocht 75% van de mensen een dermatoloog, aan het einde van het onderzoek bezocht 28% van de deelnemers een dermatoloog. Er werd voor de helft minder van andere natuurgeneeswijzen gebruik gemaakt. Van de 6 deelnemers die zware medicatie gebruikten voor de psoriasis, gebruiken aan het einde van het onderzoek nog twee mensen deze medicijnen.
Figuur 1: de meest voorgeschreven homeopathische middelen gedurende het onderzoek
Conclusie
De klassiek homeopathische behandeling -als aanvulling op gebruikelijke zorg- verbeterde de psoriasis en patiënten voelden zich beter. Ook werd er minder gebruik gemaakt van andere vormen van zorg.
Deze studie gaat over het real-life gedrag van patiënten met psoriasis. Het sterke punt van deze studie is dat het echt de situatie onderzoekt zoals we in de dagelijkse praktijk zien bij de homeopathisch arts. Het zwakkere punt van de studie is, dat er in dit onderzoek geen vergelijking met een controlegroep is. Hierdoor weet je niet echt zeker of het herstel echt komt door de homeopathie of door bijvoorbeeld een placebo effect, een natuurlijk verloop van de ziekte of andere zaken. Welke effecten precies aan de homeopathische behandeling te danken zijn, is nog onduidelijk.
Lees hier het gehele onderzoek
Verder onderzoek naar homeopathie en chronische huidaandoeningen:
Er is nog meer onderzoek uitgevoerd naar de werking van homeopathie bij chronische huidaandoeningen. Japans onderzoek onder 60 mensen met een huidaandoening toont aan dat door klassieke homeopathie 88% van de mensen meer dan 50% verbetering van klachten ervaren. Ook deze deelnemers maakten gebruik van homeopathie als aanvulling op standaardzorg (Itamura, 2007 [1]). Overigens heeft het Nederlandse Louis Bolk Instituut de werking van op kruiden gebaseerde zalf vergeleken met hormoonzalf bij mensen met chronische huidklachten. Uit dit onderzoek blijkt dat beide vormen van zalf even goed werken voor huidaandoeningen (Jong, Ermuth, & Augustin, 2013 [2]).
Over homeopathie bij constitutioneel eczeem bij kinderen is een aparte tekst elders op deze website te vinden.
Bronnen
[1] Itamura, R. (2007). Effect of homeopathic treatment of 60 Japanese patients with chronic skin disease. Complementary Therapies in Medicine, 15(2), 115-120.
[2] Jong, M. C., Ermuth, U., & Augustin, M. (2013). Plant-based ointments versus usual care in the management of chronic skin diseases: a comparative analysis on outcome and safety. Complement Ther Med, 21(5), 453-459. doi: 10.1016/j.ctim.2013.07.002
[3] Witt, C. M., Ludtke, R., & Willich, S. N. (2009). Homeopathic treatment of patients with psoriasis–a prospective observational study with 2 years follow-up. J Eur Acad Dermatol Venereol, 23(5), 538-543. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03116.x
Bron: Onderzoek: Homeopathie en psoriasis – Vereniging Homeopathie