Je kindje heeft koorts, wat kun je doen?
Als je pas ouder bent geworden, kan een plotselinge verhoging of koorts van jouw kind je hevig doen schrikken. Het is dan ook prettig om te weten wat koorts precies is en hoe je ermee om kunt gaan.
Koorts is geen ziekte op zich. Het is een natuurlijk reactie van het lichaam van jouw kind tegen een infectie met virussen of bacteriën. Koorts helpt de infectie te bestrijden. Het afweersysteem van jouw kind komt in actie en draait de temperatuur een paar graden omhoog. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed. Je kunt koorts dus zien als een hulpmiddel van je kind om een ziekte te doorstaan of een virus, dat in zijn lichaam zit, aan te kunnen. Je kind heeft bijvoorbeeld ook vaak koorts als zijn tanden doorkomen of een inenting heeft gekregen.
Hoe te handelen bij koorts:
Een jonge baby heeft al snel verhoging, de temperatuur kan bijvoorbeeld al ruim 37 graden worden en dat is nog geen koorts. Je spreekt van koorts als de temperatuur van je kindje 38 graden of hoger is. Als de koorts hoog oploopt is de verleiding groot om deze te onderdrukken met bijvoorbeeld Paracetamol. Je weerhoudt daardoor, het lichaam van jouw kind, de mogelijkheid om de ziekteverwekker op te ruimen. Ook voelt je kind niet meer dat hij ziek is en zal hierdoor snel te druk gaan bewegen of spelen.
Virussen en bacteriën houden van 37 graden Celsius en overleven niet bij hogere temperaturen. Bij koorts versnelt de stofwisseling, waardoor afvalstoffen sneller worden opgeruimd en antistoffen toenemen. Het is raadzaam om koorts te begeleiden en niet te onderdrukken. De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, zal de temperatuur niet boven de 42 graden oplopen. Op het moment dat het lichaam de ziekte de baas is, daalt de temperatuur weer.
Belangrijk is dat je jouw kind in de gaten houdt. Let bij koorts ook op andere klachten (keel-, oorontsteking, verkoudheid). Bij baby en kinderen wijst hoge koorts meestal op middenoorontsteking of ontsteking van de luchtwegen.
Adviezen bij koorts
Zorg voor voldoende rust en aandacht en laat je kind veel drinken, met name veel vruchtensappen, groentesappen, thee, bouillon. Het drinken is belangrijk om het vochtverlies in het lichaam aan te vullen. Bij hoge koorts zweet je kind veel en verliest veel vocht. Jonge kinderen (onder de 2 jaar) kunnen hierdoor snel uitdrogen als ze niet voldoende drinken.
Voorkom zeer snelle temperatuurstijging en stuwing naar het hoofd door:
- Niet te warm toedekken. Een laken is vaak voldoende
- Trek dunne kleren aan die losjes om het lichaam zit
- Voorkom afkoeling als je naar buiten gaat
- Het hoofd hoger houden
- Lauwwarme citroensokjes * of voetjes verwarmen met een kruik
- Een bad van 36 graden Celsius
- Een homeopatisch koortsmiddel (neemt koorts niet weg/ wel de pijntjes in het lichaam). In mijn praktijk kunt je advies krijgen over welke homeopatische middelen je kunt inzetten.
*Citroensokjes:
Niet toepassen als handjes en voetjes nog koud aanvoelen, dit betekent dat de koorts nog gaat oplopen. Pas als de koorts stabiliseert en voeten en handen warm zijn, kun je citroensokjes maken om de koorts eruit te ‘trekken’. Maak twee schone kantoenen spuugdoekjes nat in handwarm water en pers daar een citroen op uit. Doekjes héél goed uitwringen: anders koelen de voeten er van af. Wikkel de doekjes om de voeten en doe er wollen sokjes overheen. De wikkels na ongeveer twintig minuten weghalen.
Wanneer ga je naar de huisarts
Het Nederlands Genootschap voor huisartsen geeft het volgende aan: bij een baby jonger dan 3 maanden direct de eerste koortsdag even contact opnemen